Kritisch denken: verschil tussen versies

Uit Kritisch denken wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(22 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
<big>[[Bestand:Multiple-users-silhouette 318-49546.jpg|80px|left]]Welkom op de wiki van de <b>werkgroep kritisch denken</b>. De [[Werkgroep|werkgroep]] heeft de ambitie om mensen bewust te maken van het belang van kritisch denken, kennis te delen over kritisch denken, concrete handvatten te bieden voor kritisch denken en concrete vraagstukken te faciliteren met kritisch denken. De werkgroep is specifiek geïnteresseerd in hoe filosofie kan helpen in het ondersteunen van kritisch denken. De werkgroep wordt ondersteund door [http://vianovaarchitectura.nl Stichting Digital Architecture], de [http://www.knvi.nl Koninklijke Vereniging voor Informatieprofessionals] en het [http://www.naf.nl Nederlands Architectuur Forum]. Meer informatie is te vinden op de pagina over de [[Werkgroep|werkgroep]].
<big>[[Bestand:Multiple-users-silhouette 318-49546.jpg|80px|left]]Welkom op de wiki van de <b>werkgroep kritisch denken van informatie</b>. [[Werkgroep|Wij]] hebben de ambitie om uw kritische massa te verhogen. Kritisch denken is ons inziens een essentiële vaardigheid, ondermeer om goed om te kunnen gaan met de grote maatschappelijke veranderingen die op dit moment plaatsvinden. We zien informatie daarbij als een fundamentele bouwsteen. We zijn specifiek geïnteresseerd in hoe filosofie kan helpen in het ondersteunen van kritisch denken. De werkgroep is een interessegroep van de [http://www.knvi.nl Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Informatieprofessionals] en een werkgroep van het [http://www.naf.nl Nederlands Architectuur Forum].  




[[Bestand:817-200.png|80px|right]]<b>Kritisch denken</b> is een vaardigheid die aangeleerd en gebruikt kan worden om te beslissen of een bewering waar, gedeeltelijk waar, of fout is. Het biedt handvatten om de natuurlijke aanleg iets te geloven te beteugelen en onlogische redeneringen en denkfouten te herkennen en voorkomen. Kritisch denken is waarschijnlijk al zo oud als de mensheid. Boeddha en Socrates gebruikten al kritische vragen om te bepalen of op autoriteit gebaseerde kennis rationeel, helder en logisch consistent kan worden gerechtvaardigd. Kritisch denken verduidelijkt doelen, onderzoekt aannames, onderscheidt verborgen waarden, evalueert het bewijs, volbrengt acties en beoordeelt de conclusies. Het vraagt bereidheid om je eigen redeneringen kritisch te evalueren en je overtuigingen te herzien wanneer de hiervoor noodzakelijke argumenten zich aanbieden.   
[[Bestand:817-200.png|80px|right]]<b>Kritisch denken</b> is een vaardigheid die handvatten biedt om de natuurlijke aanleg iets te geloven te beteugelen en verborgen aannames, onlogische redeneringen en denkfouten te herkennen en te voorkomen. Kritisch denken is waarschijnlijk al zo oud als de mensheid. Boeddha en Socrates gebruikten al kritische vragen om te bepalen of op autoriteit gebaseerde kennis rationeel, helder en logisch consistent kan worden gerechtvaardigd. Kritisch denken verduidelijkt doelen, onderzoekt aannames, onderscheidt verborgen waarden, evalueert het bewijs, volbrengt acties en beoordeelt de conclusies. Het vraagt bereidheid om je eigen redeneringen kritisch te evalueren en je overtuigingen te herzien wanneer de hiervoor noodzakelijke argumenten zich aanbieden.   




[[Bestand:Icon 43189.png|80px|left]] We verzamelen op deze wiki allerlei <b>relevante content</b> over kritisch denken. Zo kun je op de [[Links|links]] pagina een overzicht vinden van artikelen, boeken, technieken en web-sites. We stimuleren mensen om zelf content toe te voegen. Zo kun je elke pagina in deze wiki wijzigen en een eigen bijdrage toevoegen in de [[Bijdragen van leden|bijdragen van leden]] pagina. Om dat te kunnen doen kun je jezelf registreren op deze wiki. Wel vragen we je om je te houden aan de volgende basisregels: geen teksten van anderen verwijderen, de mening en perspectieven van anderen respecteren en geen uitspraken doen over anderen. De beheerder van deze wiki houdt zich het recht voor om content te herstructureren of te verwijderen en gebruikers te blokkeren als de basisregels worden overschreden. Alle wijzigingen in de content worden [[gelogd|Speciaal:RecenteWijzigingen]] en zijn traceerbaar.</big>
[[Bestand:Icon 43189.png|80px|left]] We verzamelen op deze wiki allerlei <b>relevante content</b> over kritisch denken. Er zijn pagina's met overzichten van bestaande [[Technieken|denktechnieken]], [[Valkuilen|valkuilen in ons denken]], [[Boeken|boeken]] en [[Links|on-line informatie]]. Je kunt zelf [[Kritiek|kritiek]] toevoegen en discussie voeren op de [[Overleg subpagina|overleg subpagina]]. Om dat te kunnen doen kun je [[Speciaal:CreateAccount| jezelf registreren]] op deze wiki. Wel vragen we je om je te houden aan de volgende basisregels: geen teksten van anderen verwijderen, de mening en perspectieven van anderen respecteren en geen uitspraken doen over anderen. De beheerder van deze wiki houdt zich het recht voor om content te herstructureren of te verwijderen en gebruikers te blokkeren als de basisregels worden overschreden. Alle wijzigingen in de wiki content worden gelogd en zijn [[Speciaal:RecenteWijzigingen|traceerbaar]] naar gebruikers.</big>

Huidige versie van 7 dec 2018 om 18:00

Multiple-users-silhouette 318-49546.jpg

Welkom op de wiki van de werkgroep kritisch denken van informatie. Wij hebben de ambitie om uw kritische massa te verhogen. Kritisch denken is ons inziens een essentiële vaardigheid, ondermeer om goed om te kunnen gaan met de grote maatschappelijke veranderingen die op dit moment plaatsvinden. We zien informatie daarbij als een fundamentele bouwsteen. We zijn specifiek geïnteresseerd in hoe filosofie kan helpen in het ondersteunen van kritisch denken. De werkgroep is een interessegroep van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Informatieprofessionals en een werkgroep van het Nederlands Architectuur Forum.


817-200.png

Kritisch denken is een vaardigheid die handvatten biedt om de natuurlijke aanleg iets te geloven te beteugelen en verborgen aannames, onlogische redeneringen en denkfouten te herkennen en te voorkomen. Kritisch denken is waarschijnlijk al zo oud als de mensheid. Boeddha en Socrates gebruikten al kritische vragen om te bepalen of op autoriteit gebaseerde kennis rationeel, helder en logisch consistent kan worden gerechtvaardigd. Kritisch denken verduidelijkt doelen, onderzoekt aannames, onderscheidt verborgen waarden, evalueert het bewijs, volbrengt acties en beoordeelt de conclusies. Het vraagt bereidheid om je eigen redeneringen kritisch te evalueren en je overtuigingen te herzien wanneer de hiervoor noodzakelijke argumenten zich aanbieden.


Icon 43189.png

We verzamelen op deze wiki allerlei relevante content over kritisch denken. Er zijn pagina's met overzichten van bestaande denktechnieken, valkuilen in ons denken, boeken en on-line informatie. Je kunt zelf kritiek toevoegen en discussie voeren op de overleg subpagina. Om dat te kunnen doen kun je jezelf registreren op deze wiki. Wel vragen we je om je te houden aan de volgende basisregels: geen teksten van anderen verwijderen, de mening en perspectieven van anderen respecteren en geen uitspraken doen over anderen. De beheerder van deze wiki houdt zich het recht voor om content te herstructureren of te verwijderen en gebruikers te blokkeren als de basisregels worden overschreden. Alle wijzigingen in de wiki content worden gelogd en zijn traceerbaar naar gebruikers.